Zveřejněno
27. ledna, 2021

Jak na okna rychle a bez šmouh

Novinka
Domovicon-breadcrumbBlogicon-breadcrumb
Okna rychle a bez šmouh

Ať už pracujete v kanceláři na ulici nebo v obchodě, nebo máte obchod či restauraci s výlohami, čistá a průhledná okna dělají na všechny dobrý dojem. Okna s vitrínami se zbožím jsou obzvláště důležitá, abyste zajistili co nejlepší prezentaci svých výrobků. Časem se vnitřní strany oken zašpiní od nahromaděných zbytků, otisků prstů a prachu. Vnější strana oken trpí neustálým působením povětrnostních vlivů a venkovních nečistot, sekáním trávy, pylu a stavebních prací. Nablýskaná okna ukazují lidem, že věnujete pozornost detailům, a díky nim jsou vaše prostory příjemné.

Fajn Úklid doporučuje pravidelné mytí oken, abyste odstranili skvrny a šmouhy a udrželi si svěží vzhled pracovního prostoru a zároveň vpustili dovnitř více přirozeného světla. Věděli jste, že přirozené světlo může zlepšit morálku zaměstnanců? Podle článku Severo karolínské státní univerzity studie prokázaly, že práce při přirozeném světle může zaměstnancům dodat více energie a zvýšit jejich produktivitu.

1. Shromážděte správné nástroje a pomůcky

Abyste mohli okna důkladně umýt, musíte si obstarat správné pomůcky a nástroje na mytí oken. Patří mezi ně gumová stěrka na osušení oken, houba nebo kartáč na samotné čištění a hadr nebo čistý hadřík. V ideálním případě byste měli mít také savý hadřík z mikrovlákna nebo jakýkoli hadřík bez žmolků, kbelík s vodou a oblíbeným čisticím roztokem.

2. Před čistěte si okna

Než se pustíte do samotného mytí, zbavte se nejprve všech odolných skvrn. Vnější povrch oken je obzvláště náchylný na odolné skvrny. Je to proto, že jsou vystaveny ptačímu trusu, stékající tvrdé vodě, minerálům a dalším prvkům, které mohou způsobit tvoření špíny a nečistot.

Chcete-li odstranit odolné skvrny, můžete začít tím, že skvrny postříkáte čistým octem a necháte působit asi pět minut. Hadříkem nebo houbičkou skvrnu setřete a pokračujte v čištění. Můžete také použít kyselinu šťavelovou a vytvořit pastu smícháním vody a vašeho čisticího prostředku. V některých případech může k seškrábání zrnitých nebo okoralých skvrn z okna stačit žiletka. Jen nezapomeňte postupovat jemně.


3. Očistěte okna zvenčí

Pokud mají vaše okna mnoho malých skel, začněte houbou. Pokud máte větší okna s obrazem, měli byste místo toho použít stěrku.

Nejprve namočte houbu nebo stěrku do připraveného čisticího roztoku. Poté vymačkejte nebo vyždímejte přebytečnou vodu a teprve potom okno setřete. Pro důkladné vyčištění se ujistěte, že jste dosáhli do všech rohů. Pokud nemáte žebřík a vaše venkovní okna jsou namontována příliš vysoko, pořiďte si prodlužovací tyč a připevněte k ní kartáč nebo stěrku.

Existují také speciální čističe oken, kterými můžete okna postříkat až do druhého patra. Jakmile je okno čisté, osušte je a teprve poté pokračujte v dalším. Pokud vaše stěrka při mytí oken vydává skřípavý zvuk, přidejte do roztoku více mýdla, aby mohla hladce klouzat.

Stěrkou setřeme prostředek z oken

4. Vysušte okna

Jakmile jsou okna čistá, dalším krokem je jejich otření do sucha. U oken s malými skly můžete použít gumovou čepel na stěrce, abyste mohli vertikálně setřít vodu. Postupujte od horní části směrem dolů.

Pokud se jedná o okno s obrazem, doporučujeme vodorovné tahy. Každý tah přitom překrývejte o několik centimetrů, stírejte shora a postupujte směrem dolů po okně. Mezi jednotlivými tahy nezapomeňte vyčistit čepel do sucha pomocí hadříku, který nepouští vlákna. Dbejte na to, aby se gumová čepel důsledně dotýkala okna.

Přebytečnou vodu na rámech a na oknech otřeme hadříkem

5. Uvnitř oken odstraňte prach nebo je vysajte

Při utírání prachu a vysávání dbejte na to, abyste se dostali do všech rohů, rámů a oken. Tímto způsobem zabráníte roznášení nečistot během úklidu. Než se pustíte do čištění vnitřních oken, rozprostřete na podlahu před oknem velký ručník, který zachytí případné rozlité tekutiny.

Pokračujte v čištění oken a průběžně stírejte přebytečnou vodu. Všude, kde voda kape, rozlévá se nebo stéká po okně, otřete ji do sucha savým hadříkem, který nepouští vlákna, abyste zabránili vzniku šmouh.


Pro mnoho podniků nemusí být mytí oken tím nejzajímavějším úkolem v každodenním seznamu. Přesto se však jedná o důležitý úkol, který je třeba pravidelně provádět. S trochou úsilí, správnými nástroji a účinným čisticím přípravkem mohou vaše okna vypadat bez poskvrnky během několika hodin. Pokud si na mytí oken sami netroufáte, můžete využít našich služeb, stačí vyplnit kontaktní formulář na hlavní stránce našeho webu a díky kterým vyřídíme celou práci za Vás